Petra Marklund - Händerna mot himlen


Petra Marklund – också känd som September – fick sitt stora svenska genombrott i Så mycket bättre för två år sedan. Innan dess så var hon mer framgångsrik utomlands där hon haft hits med danspop-pärlor som Cry For You och Can't Get Over – bland andra. I Så mycket bättre så fick så också Sverige äntligen upp ögonen för henne och hennes samtidigt modernt vassa och ödmjuka uttryck. Hon fick också chansen att visa upp en kreativ ådra som många kanske inte visste om innan.

Hennes två största succéer från programmet var electro-versionen av Eldkvarns Kärlekens tunga och dansgolvs-omvandligen av Petters Mikrofonkåt. Båda låtar på svenska, så det är ingen större överraskning att det är just den vägen hon nu valt att ta sin karriär, samtidigt som hon för stunden också spolat artistnamnet. En större överraskning och en väldigt positiv sådan är att hon tagit hjälp av en av Sveriges bästa låtskrivare i Joakim Berg från KentHänderna mot himlen – första singeln från kommande albumet – är ett tydligt exempel på deras samarbete.

Vid första lyssning så blir man lite tagen tillbaka av krocken mellan Petras sympatiska röst och den ibland smått kalla texten med rader som "Livet är meningslöst/ Vem bryr sig?" och "Tror du att du och jag kommer att leva länge än?/ Det tror inte jag". Men man märker fort att det är en snygg kontrast snarare än en krock och att texten som helhet är mer befriande och leva-i-nuet än rent cynisk.

Musikaliskt så är det ingen helomvändning från det hon gjort tidigare. Visst är det överlag mer efterfest än dansgolv, där det i framkant ligger dramatiska stråkar snarare än bombastiska synthslingor, men man hittar också fortfarande spår av det mer klubbiga. Särskilt i refrängen med dess hamrande beat och euforiska melodi.

Som singel så är den kanske mer intressant än jättebra. Men fortfarande långt ifrån dålig och den håller definitivt spänningen inför albumet vid liv.





Spotify länk: Petra marklund – Händerna mot himlen

Kommentarer