Plats 7: Krossade pumpor



5. The Smashing Pumpkins - Tom Tom

De heter fortfarande The Smashing Pumpkins men av medlemmerna från ett av 90-talets största alternativa rockband så är det bara Billy Corgan kvar. Kanske inte så bara då han alltid stått för det mesta i bandet i allt från låtskrivande till inspelning. Hans pågående projekt kallas Teargarden By Kaleidyscope och är typiskt Corgan i sitt väldigt ambitiösa anslag. Låtarna från detta album släpps en i taget och kan laddas ner helt gratis på bandets hemsida. Målet är att få ihop till ett 44 låtar långt album i slutändan och efter var fjärde låt så släppts också en exklusiv EP. Tom Tom är den sjunde och senaste låten i ordningen och också den allra bästa hittils. Melodin står i centrum och är väldigt typiskt för den här typen av poppiga Pumpkins låtar, romantiskt längtande men med en ständigt närvarande melankoli.

Jag vet inte om det är därför låten heter just Tom Tom men jag älskar det enkla men väldigt effektiva uppbyggandet i låten genom de tunga repeterande slagen på just tom-tom trummorna. Låten i övrigt är klädd i en mix av akustiska, elektriska och elektroniska instrument vilket ger den en väldigt spacad ljudbild och en drömmande nästan halvvaken känsla. En känsla som följs upp i texten som beskriver en metaforisk man av morgonen.

Here comes the morning man. He's gonna tell you where you stand.
Gonna try to undertake what’s falling, he’s calling you.

Låten är inte perfekt. Sticket är en tråkig elektronisk transportsträcka till den sista storslagna refrängen och shalalalala grejen blir lite tröttsam och onödig. Men enligt mig så är en The Smashing Pumpkins låt med en del brister fortfarande bättre än de mesta annat som släpptes 2010.






Kommentarer