The Town



The Town är en film av och med Ben Affleck. Som skådespelare har jag ofta stört mig på hans något uttryckslösa skådespeleri. Som regissör har jag inte sett tillräckligt mycket av honom för att forma en åsikt. Denna film utspelar sig i småstaden Charlestown i Boston, Massachusetts och handlar om ett gäng vänner som ägnar sig åt att råna banker och värdetransporter. Ett gäng där den lugne Doug MacRay (Ben Affleck) och halvgalne James "Jem" Coughlin (Jeremy Renner) är de man får följa mest och som får stå som kontraster till varandra. Doug hamnar i problem när han förälskar sig i en kvinna (Rebecca Hall) som varit inblandad som gisslan i ett av gängets rån.

När det gäller Afflecks insats som skådespelare så tycker jag att han även i denna film blir lite tafatt emellanåt och han framkallar väldigt lite känslor hos mig. Men det ska sägas att hans insats ändå är stabil och hans uttryckslösa stil passar bra till hans avtrubbade och tröttkörda karaktär. För huvudpersonen Doug är trött på det mesta, kriminaliteten, småstadstragiken, sitt sociala arv och önskar mest bara fly från allt. Rebecca Hall är mycket bra som den vanliga stadstjejen som blir hans tillflykt och även om hennes förhållande med Afflecks karaktär aldrig bränner till så känns det väldigt trovärdigt på ett vardagligt vis. Kärlek är inte alltid passion och fyrverkerier. Jeremy Renner är också bra som den galna motpolen som absolut inte fly utan tvärtom oftast rusar rakt in i mera trubbel.

Bankrånare som jagas av besatt kriminalchef har man sett otaliga gånger förut men just den delen av historien är ändå så pass välskriven att det funkar och det finns många snygga actionscener som sticker ut från andra liknande filmer. Det var längesen jag blev så upphetsad över en biljakt på film.

Fotot är dystert och rått med ett skarpt, osmickrande och kallt ljus hängande över sig. Även när soliga dagar framställs i filmen så känns de kalla. Något som också återknyts väldigt snyggt i vissa av filmens teman och dialog.

Filmen är bra, bättre än mycket annat men samtidigt så lyfter den aldrig till några fantastiska höjder. Det är sådär jämnbra hela tiden och det är spännande, intressant och snyggt men utan att träffa några större känslomässiga strängar hos mig eller bli sådär hänföriskt underhållande. Men det är ändå väldigt välgjort, solitt bra och definitivt värt att se.

The Town - 3/5

Kommentarer