Christopher Nolan och Batman


Jag har aldrig sett fram så mycket eller var så förväntansfull inför en film som The Dark Knight Rises, den avslutande delen i Christopher Nolans Batman serie.

Christopher Nolan är en av de senaste generationernas största filmskapare. En briljant regissör med egen stil och ton och som samtidigt skriver sina egna oftast lika briljanta manus. Att han tillhör en modern generation syns också i hans väldigt nördiga smak och personlighet. Vi börjar komma till den tidpunkt där moderna regissörer har filmer som AlienBlade RunnerSuperman the MovieStar Wars och On Her Majesty's Secret Service som några av sina favoriter. Att jag valde att nämna just dessa är för att de alla är några av mina absoluta personliga favoriter samtidigt som de också hyllats och nämnts som inspiration utav just Christopher Nolan. Bara där så har han mig på kroken men skulle såklart inte bara kunna leva på att ha cool smak. Han har gjort sju långfilmer och inte en enda som jag ogillar och där nästan alla är väldigt bra. Hans allra bästa film enligt mig är The Dark Knight. Uppföljaren till Batman Begins, hans fina ursprungshistoria om Batman.

Några månader utav inspelningen av den tredje och sista delen i hans historia om Batman och med det något krystade namnet The Dark Knight Rises har gått och Warner Brothers har redan lyckats knåpa ihop en teasertrailer. Den är gjord för att ha premiär framför en annan av Warners Brothers kassakor nämligen den sista delen I Harry Potter serien. Den är här hela ett år innan filmen planeras att släppas. Vilket säger en del om hur hypad denna film är efter den enorma succén som Nolans två senaste filmer The Dark Knight och Inception var.

Som trailer är den osammanhängande, klumpig och rörig. Men det nyfilmade materialet som man får se är helt makalöst bra. Huvudskurken i denna film kallas Bane och är inte lika känd som den förra filmens The Joker men minst lika intressant. I trailern så får man känslan av en ostoppbar kraft och grejen med Bane i serietidningarna är att han är överlägsen allt och alla rent fysiskt samtidigt som han är otroligt smart och kalkulerande. En unik kombination då vi är vana vid att se stora bufflar i actionfilmer som ganska så korkade. Hans mest kända aktion i serietidningarna är att han bröt Batmans rygg i följetongen Knightfall. Bane spelas i The Dark Knight Rises av den snabbt uppåtgående och otroligt begåvade Tom Hardy (Inception, Bronson). Att han har dedikerat sig till rollen som fysiskt stark kan vi se i bilden nedan.



När det gäller teasertrailern så finns det överlag en känsla av hopplöshet och misslyckande som jag gillar riktigt mycket. Den scen som tar upp mest tid är en scen när kommissarie James Gordon alltid lika briljant spelad av Gary Oldman ligger i en sjukhussäng och ber Batman komma tillbaka. Desperationen lyser igenom och det snygga svaret från en viskande Bruce Wayne/Batman är perfekt levererat av Christian Bale.
What if he doesn't exist anymore?
Det är ett svar som direkt får en intresserad över vad det är som hänt som gör att Bruce Wayne anser att Batman kanske inte existerar längre. Perfekt för en trailer som är gjord för att retas med våran nyfikenhet. En liten besvikelse jag har över denna trailer är att vi inte får se en enda liten skymt av Anne Hathaway och hennes roll som Selina Kyle/Catwoman. Man använder också kanske lite för mycket material från de två tidigare filmerna. Men en del av användadet av tidigare material i trailern är effektivt i sitt sätt att sammanfoga serien och ge en bekant känsla. Det är bara en lite för lång trailer med tanke på hur lite nytt material man har att visa. Ni hittar teasertrailern på den officiella hemsidan http://www.thedarkknightrises.com/.

Kommentarer