Noel Gallagher's High Flying Birds - The Death of You and Me



Definitely Maybe är ett mästerverk, Morning Glory en klassiker och Be Here Now ett underskattat och riktigt bra album. Efter detta gick det tyvärr utför för Oasis. Man började blanda in andra låtskrivare än Noel Gallagher och även om brorsan Liam fick till några schyssta låtar så var det mesta mediokert i jämförelse med Noel. Detta gjorde också albumen mer splittrade och ojämna. För visst finns det guldkorn på de fyra sista Oasis albumen också, så pass talangfull låtskrivare är ändå Noel. Men överlag så kändes allt som var så levande på de första tre skivorna helt dött. B-sidor samlingen från de första åren kallad The Masterplan krossar alla de senare Oasis albumen vilket säger en del. Både om deras briljans från de första albumen men också om hur långt de föll.

Till slut skedde också det oundvikliga och bandet splittrades. Noel Gallagher slutade bandet och resten gick och bildade ett nytt band kallat Beady Eye. Men utan Noels låtskrivande så föll de fritt. Deras debutalbum är definitionen av mediokert. Alla väntade istället på vad Noel skulle hitta på härnäst och efter mycket spekulationer så är nu en singel här och ett album på gång. Skulle hans avhopp från Oasis kunna tända en ny låtskrivargnista?

Jo men visst. Hans första singel i sitt nya soloprojekt kallat Noel Gallagher's High Flying Birds är bland det bästa han skrivit på många, många år. Låten heter The Death of You and Me och kommer vara öppningsspår på kommande albumet med samma namn som projektet. Det första som utmärker låten för mig är dess avslappnande attityd. De senaste Oasis albumen kändes överlag lite för skitnödiga om man får uttrycka sig så. Den luftiga ljudbilden och den naturliga självsäkerheten i denna låt känns därför som en befrielse, mer britpop och mindre tungfotad träskrock.

Både melodi och text i låten är väldigt typiskt Noel men har också drag av och påminner mig om både Gorillaz - Clint Eastwood och Lovin Spoonful - Summer in the City. Men bara som snygga referenser och inte alls störande. Luftigt var ordet och en akustisk gitarr dominerar också ljudbilden där den största överraskningen är användet av blåsinstrument i låtens sista del. Blås som bidrar till den avslappnande känslan och i sig också är väldig fina melodier. Noel sjunger också förträffligt och har nog vid det här laget faktiskt gått om brorsan som sångare. Visar här prov på mycket mer dynamik och nyanser i sin röst än Liam gjort på senaste tiden. Det är en känsla av nyfödhet i den här låten och Noels röst som gör att jag verkligen ser fram emot albumet. Som kan visa sig vara det albumet många hoppades på efter Be Here Now men som de aldrig fick.

Noel Gallagher's High Flying Birds - The Death of You and Me - 3/5

Kommentarer