Scream 4


Scream är ett numera urvattnat koncept, men första filmen i serien är kanske regissören Wes Cravens allra största stund. En modern klassiker som blandar precis rätt lagom dos självmedvetenhet och popkulturella referenser med genuin spänning och visuell precision. Tvåan var en klart godkänd uppföljare men ändå klart sämre. Trean var ännu ett steg neråt, rörig och ofokuserad. Men med en ganska så smart historia med anknytningar till den första filmen som räddade den från total katastrof. Nu gör Wes Craven och hans kreativa team ett fjärde försök. Att skaparen själv fortsatt som regissör brukar ju vara ett gott tecken. Det fanns ändå ett litet hopp om att man skulle lyckas återupprätta sig själva från trean.

Handlingen kan ni vid det här laget. Mördare med den ikoniska ghostface-masken förföljer och mördar high-school ungdomar. Med Sidney Prescott (Neve Campbell) som huvudmål och med Dewie Riley (David Arquette) och Gale Weathers (Courteney Cox) hack i häl. Hayden Panettiere mest känd från tv-serien Heroes spelar den största nya rollen i filmen och tar plats som en nördig, skräckfilmsintresserad tomboy. Hon gör det helt okej men lider av både manus och regi. För tyvärr så urvattnar Scream 4 sitt egna koncept om möjligt än mer än de tidigare filmerna tillsammans. Den självmedvetenhet som bidrog till charm och realism i den första och även andra filmen är så uppskruvad här att resultatet blir helt tvärtom. Det är så överdrivet att man helt enkelt inte orkar engagera sig ett dugg. Inte ens morden eller mordscenerna är speciellt underhållande eller unika, med något undantag. Den lyfter sig något i tredje akten med lite klassisk spänning. En spänning som dock tyvärr tar kål på sig själv till slut med än mer löjligt övertydlig självmedvetenhet.

Svajigt skådespeleri rakt igenom är det också, även från de mer rutinerade pjäserna som Cox och Cambpell. Det hjälper inte ens att två just nu heta skådespelerskor (Anna Paquin och Kristen Bell) gör cameos liknande de cameos andra kända skådisar (Drew Barrymore, Sarah Michelle Gellar m.fl) gjort i de andra Scream filmerna. För här så är det roller som är över innan de ens hinner bli lite intressanta och det ger inget utrymme alls till minnesvärda scener eller insatser.

Planen var från början att detta skulle vara början på en ny trilogi. Men med tanke på vilket magplask detta är så undrar jag om det verkligen blir någon mer Scream-film överhuvudtaget.

Scream 4 - 1/5

Kommentarer

  1. En del talar för att de istället för en ny trilogi nu siktar på en reboot. "Wee". Ta död på en filmserie till vetja.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar