300

Titel: 300
Regissör: Zack Snyder
Utgivningsår: 2006
Skådespelare: Gerard Butler, Michael Fassbender, Lena Heady, David Wenham m.fl.

Den spartanska kungen Leonidas leder sina blott 300 man mot hela den persiska armén i det historiska slaget vid Thermopylae. Delvis baserad på verkliga händelser men ändå i allra högsta grad en fiktiv berättelse. Det är också en adaption av Frank Millers seriealbum från 1998 med samma namn.

300 är en film med oförtjänt dåligt rykte. Men man måste kunna ta det för vad det är – nämligen överdrivet, stylistiskt och uppskruvat till tusen. Regissören Zack Snyder måste verkligen ha tillfredställt Frank Miller med den här filmen – för visuellt är det helt makalöst snyggt och verkligen precis som om serierutorna kommit till liv. Tycker också att Snyder faktiskt lyckas peta in känslor mellan all ytlighet. Inte överdrivet mycket, men ändå. Tillräckligt för att det tillsammans med den visuella guldgruvan och den högtravande men ack så underhållande dialogen ska lyckas hänföra mig i långa stunder.

Kommentarer

  1. Synd bara att han förstörde Watchmen sen, snacka om att den killen inte har något djup. Men jag gillar 300 och Dawn of the Dead 2004.

    SvaraRadera
  2. Nu gillade ju faktiskt Watchmen också, även om en del var lite väl töntigt. Men du har rätt i att han saknar djup, det är ju först och främst det visuella jag gillar honom för. Får väl se hur det blir nu när han gör Superman. Men med bröderna Nolan och Goyer som manusförfattare kanske han kan koncentrera sig mer på sin visuella förmåga och göra en kanonfilm.

    SvaraRadera
  3. Ja, frågan är varför själen försvinner ur hans filmer, återstår att se om bra manus kan göra någon skillnad.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar