Mest framemotsedda filmerna 2012: Plats 5-1

Min nedräkning av de 10 filmer jag ser fram emot allra mest i år fortsätter med plats 5-1.


5. Django Unchained

Quentin Tarantino gjorde med 2010 års Inglourious Basterds en av sina bästa filmer och enligt mig bara slagen av megaklassikern Pulp Fiction. Han verkar alltså vara i högform och nu är han tillbaka med vad som verkar vara hans överlägset starkaste och bredaste story hittills. Manuset till filmen har läckt ut på nätet och av det jag läst ser det mycket lovande ut. Kan han kombinera sin filmkärlek och filmskaparmagi med denna historia om en slav letandes efter sin fru så kan han visa sig nå helt nya och ännu högre höjder.

Premiärdatum: 25 december


4. Only God Forgives

Regissören Nicolas Winding-Refn vars Pusher-filmer jag gillar skarpt tog mig ändå med storm med förra årets solklart bästa film Drive. Han är tillbaka redan detta år med sin nye vapendragare Ryan Gosling åter igen i huvudrollen. Premissen om en Bangkok-polis och en gangster som gör upp i en thaiboxningsmatch låter riktigt cool och precis upp Refns gränd. Kan redan se framför mig hur snyggt och fängslande hårdkokt det kommer kunna bli.

Premiärdatum: Oklart


3. Prometheus

Den första Alien av Ridley Scott från 1979 skulle nog lätt platsa i en lista av mina tio favoritfilmer någonsin. Någonting i atmosfären och stämningen fängslar mig totalt varje gång. Efter otaliga uppföljare som började bra men slutade i horribla filmer så är nu Ridley själv tillbaka med en slags prequel till första filmen. Fast det är ändå inte helt en prequel för den har inget Alien namn och försöker sig på att berätta en större och mer utmålad historia än den mer minimalistiska från originalet. Men om trailern är en fingervisning så finns delar av stämningarna kvar och vissa saker att känna igen. Rollistan är stark med en viss svenska Noomi Rapace i spetsen. Jag är lite rädd för att man ska ta bort för mycket av mystiken som fängslade mig så mycket från början, samtidigt som jag är huvudet över hälarna nyfiken på hur mycket av magin Ridley kan återskapa.

Premiärdatum: 1 juni
Se trailer >>


2. Skyfall

Jag är en nästan överdrivet stor Bond-nörd och i år är det äntligen dags igen. Jag är otroligt nyfiken på vad den briljante regissören Sam Mendes (American Beauty) kan göra med 007. Han har sagt att han vill göra en Bond med stort B och det låter lovande. För även om jag älskar Casino Royale (uppföljaren Quantum of Solace var bara sådär), så längtar jag efter att få se Daniel Craigs magnifika och mer råruggade tolkning av James Bond i en mer klassisk sydd Bond-film. Roger Deakins (True Grit) som fotograf och Javier Bardem (No Country For Old Men) i en skurkroll får det också att vattnas i munnen. Kan bli riktigt bra det här.

Premiärdatum: 26 oktober


1. The Dark Knight Rises

Jag älskar Christopher Nolan, jag älskar Batman och självklart älskar jag då också Christopher Nolans version av Batman. Nolan tog superhjältefilm till en ny nivå med hans andra Batmanfilm The Dark Knight. Vilket självklart som den superhjältenörd man är också betyder att det är en av mina favoritfilmer någonsin. Även den första filmen Batman Begins är väldigt bra och otroligt sevärd. I år kommer så också The Dark Knight Rises, den tredje och sista filmen i Nolans Batmanvärld. Jag har följt nyhetsflödet kring filmen så mycket jag bara kunnat och jag har gillat det mesta jag hört och sett. Det är dock trailern tillsammans med den prolog på filmens första 6 minuter som gör mig ganska säker på att jag kommer älska den här delen minst lika mycket som de tidigare.

Premiärdatum: 25 juli
Se trailer >>

Kommentarer

Skicka en kommentar