Inför: The Hunger Games


När jag gjorde min lista över de 10 filmer jag ser fram emot allra mest inför 2012 så hade jag inte läst boken Hungerspelen vars filmatisering har premiär om bara några veckor. För om jag hade gjort det så skulle The Hunger Games som engelska titeln och tillika filmen heter lätt tagit en plats på den listan. Inte bara för att jag älskade boken utan också för att jag tror den passar perfekt att göra en spännande och känslomässigt slående film på. För en bra bok behöver inte nödvändigtvis vara lämpad att göra film utav. Men här är det mer än berättigat. Suzanne Collins som skrivit boken är vanligtvis manusförfattare till visuella medier som tv och film och Hungerspelen har också en tydligt filmisk uppbyggnad och stil. Speciellt märks detta i bokens actionscener som är väldigt effektivt beskrivna.

Hungerspelen berättas ur perspektivet av 16-åriga Katniss Everdeen och utspelar sig i en postapokalyptisk framtidsvärld. I landet som heter Panem lever de rika i det sci-fi moderna Capitol medan de fattigare är utplacerade i 12 distrikt och lever i mer eller mindre tredje världen liknande förhållanden. För att demonstrera sin makt så håller huvudstaden Captiol varje år ett så kallat Hungerspel. En överlevnadstävling sänt som tv-underhållning där 24 ungdomar från de olika distrikten tvingas slåss tills bara en enda vinnare står kvar och får återvända hem. Katniss hör hennes 12-åriga systers namn läsas upp vid Hungerspels-lottningen och innan hon vet ordet av så har hon anmält sig som frivillig att ta lillasysterns plats i tävlingen.

Hungerspelen är en lättuggad ungdomsroman vars stora förtjänster är dess engagerande story, fängslande karaktärer och uppslukande värld. Men samtidigt som den är otroligt spännande och medryckande så finns det också mer tänkvärda teman att ta till sig om man så vill. Inte så att det världens mest djupsinniga eller för delen originella bok men det finns ändå egenskaper som gör att boken blir mer än bara flyktig underhållning.

Till filmen har man lyckas samlat ihop en väldigt intressant rollista, särskilt Jennifer Lawrence som var så bra i Winter's Bone har potential att vara fantastisk i huvudrollen som Katniss. Några andra kända ansikten som dyker upp i filmen är bland annat Woody Harrelson, Lenny Kravitz och Donald Sutherland. Överlag känns mycket väldigt lovande där Suzanne Collins själv har varit högst delaktig i produktionen och där allt material som visats i trailers och liknande ser mycket bra ut.

Det ska också nämnas att det finns två böcker till med namnen Fatta Eld och Revolt som tillsammans med Hungerspelen bildar en starkt sammanhängande trilogi. Är sedan den här första filmatiseringen framgångsrik så kan hela Hungerspels-grejen komma att växa sig otroligt stor. Något som jag både hoppas och tror på.

Kommentarer