Madonna - MDNA


Grejen med Madonnas tidigare album är att de alltid – bra eller dåliga – haft en sammanhängande känsla och idé. Därför kändes det hoppfullt när den fina Masterpiece dök upp som första smakprov inför hennes första nya album på 4 år. Det är en vacker kärleksballad lagad på en suggestivt lågmäld och mogen produktion. När sedan första officiella singeln med namnet Give Me All Your Luvin' släpptes så blev jag bara konfunderad. För det första var den helt olik Masterpiece i sitt sound och för det andra så var den inte alls särskilt bra. Det var mer som en fortsättning på albumet innan (Hard Candy) och dess misslyckade flört med modern R&B.

De farhågor som dök upp visade sig också vara sanna, för när Madonnas nya album MDNA fanns att tillgå så slogs jag genast av hur splittrat och osammanhängade det både kändes och lät. Sedan tänkte jag att idén kanske var att den skulle visa upp olika sidor av artisten Madonna – men det funkar inte heller då låtarna och deras hooks oftast är lika bleka som trubbiga. Allra sämst är det i låten med den plumpa titeln Gang Bang. En melodifattig och oinspererad sak där slutet som har Madonna repetera texten – Now if you're gonna act like a bitch/Then you're gonna die like a bitch – bara får mig att rulla med ögonen.

Man undrar vart den klädsamt mogna Madonna med fantastiska album som Ray of Light och Music tog vägen. Plus att hon aldrig var så pinsamt uppenbar eller omogen ens på sina tidiga album. Andra bottennapp är den ocharmigt självupptagna I Don't Give A och den mer ennerverande än beroendeframkallande I'm Addicted. Gästartisterna M.I.A och Nicki Minaj bidrar inte lika mycket som de får Madonna att kännas ett steg efter.

Det finns ljuspunkter men tyvärr skiner de inte jättestarkt. Öppningslåten Girl Gone Wild har en fångande produktion och en refräng som sätter sig men väcker ändå inga större känslor hos mig. Både Turn Up the Radio och Superstar har som undantag fina melodier men tappar med en ljummen produktion. När det gäller hennes fortsatta karriär som albumartist så blir man osäker. Det går allt längre mellan albumen och MDNA var knappast värd väntan. Man skulle så gärna vilja ha ett sista riktigt bra Madonna album men samtidigt så verkar hon inte ha så mycket kvar att ge – tyvärr.

Madonna - MDNA – 1/5


Kommentarer

  1. Synd, minns nostalgiskt hennes tidiga album och frågar mig om det bara är nostalgi eller om hon verkligen är så frånsprungen som hon verkar nu för tiden.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar