J. Edgar


J. Edgar är precis som titeln antyder en biografi-film om J. Edgar Hoover – mannen som till stora delar gjorde FBI till vad det är idag. Otroligt skicklig i sin yrkesroll och fruktad av många, men också hånad och kritiserad för sitt kontroversiella tillvägagångssätt. Bakom allt detta dolde han också privata hemligheter som riskerade ödelägga hela hans karriär.

Gamle stjärnskådisen och numera också stjärnregissören Clint Eastwood har gjort en film som är vacker att titta på men svår att omfamna. Filmfotot är magnifikt med sina mjuka drag och täta skuggor medan det i själva historieberättandet inte är fullt lika smidigt. Störst fokus har man lagt på Hoovers privat- och känsloliv och det är i dessa delar som det blir som mest klumpigt och osubtilt. Det är svagheter som man sett hos Eastwood som regissör tidigare men som skiner igenom extra starkt här. Det känns lätt överflödigt när så många scener berättar samma saker – och samtidigt gör det utan finess.

Trots bra skådespel så bränner det aldrig riktigt till i dramat mellan karaktärerna. En del av skulden i detta har det överdrivna sminket som ska få skådespelarna att se gamla ut – men som här bara gör vissa scener svåra att ta helt seriöst.

Det mest intressanta i filmen är när man får följa hela FBI-grejen och yrkespersonen Hoover – men tyvärr i slutändan alldeles för lite utav den varan. Leonardo Di Caprio lyckas ändå glänsa i huvudrollen och det är han som tillsammans med det fina fotot är behållningarna i den här annars ganska så forcerade filmen.




Kommentarer