Ben Affleck är Batman


Äntligen så är – det till en början roliga men till slut bara enerverande – spekulerandet slut. Det avslöjades nämligen nyligen att det är Ben Affleck som ska spela Batman i den kommande, ännu obetitlade uppföljaren till Man of Steel, som ska föra ihop superhjälte-giganterna Superman och Batman tillsammans på vita duken för första gången. Affleck är ett stort namn med mycket bagage, och Batman på film är någonting som engagerar även utanför de allra nördigaste kretsarna – därför var det inte helt oväntat när internet, överreaktionernas mecka, svämmade över med mycket upprörda känslor.

Det är som om de flesta helt plötsligt bara kommer ihåg den Affleck som var med i filmer som Daredevil, Pearl Harbor och Gigli; samt som den Affleck som tillsammans med Jennifer Lopéz bildade paret som skvallerpressen döpte till "Bennifer" och som kändes mer intresserad av kändisskap än skådespeleri. Särskilt är det Daredevil som kommer på tal när belackarna får säga sitt, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det är lite av Marvel Comics motsvarighet till Batman, men ändå; en annan tid av superhjältefilmer och en annan Ben Affleck. Och han har definitivt gjort en resa sedan dess, gått från hånad skådespelare till hyllad – och Oscarsvinnande (Argo) – regissör.

Själv är jag hoppfull, om än försiktigt så, men framförallt otroligt nyfiken. Affleck har växt som skådis under de senaste åren, udda nog kanske allra mest under egen regi. Det handlar dock fortfarande inte om någon fantastisk skådespelare, bara inte så dålig som vissa vill få honom till. Vilket inte heller betyder att han inte kommer att kunna vara en väldigt bra Batman/Bruce Wayne, då allting inte bara handlar om ren och skär skådespelartalang. Utseendemässigt sett är det i alla fall nog ingen som klagar, särskilt med en haka som gjord för den klassiska Batman-masken.

Någonting som icke ska underskattas, och ytterligare en dimension till det hela, är den potentiella större kreativa inblandning Affleck kan tänkas ha – inte bara först nu närmast i Superman/Batman-projektet, utan även i framtida filmer med Batman i. Hur blir det med karaktärens soloäventyr? Och kan det bli så att Affleck ges chansen att regissera den vid det här laget givna Justice League-filmen? Mycket möjligheter – spännande sådana.

Kommentarer