Filmkoll på superhjältar – I

Detta är en slags uppdaterad variant av superhjältekoll med mer fokus på nyheter än förut. En reboot för att tala filmspråk.

Kvar att se fram emot i år är DCs Suicide Squad och Marvels Doctor Strange. Två filmer som på förhand lockar med nya infallsvinklar. Suicide Squad är den första superhjältefilmen som mest av allt kanske är en superskurkfilm. Mest fokus på skurkar alltså – skurkar som dock ska rädda världen från en annan skurk. Med mindre än en månad kvar till premiär är det flesta korten lagda på bordet i form av trailers, posters och annan promo. För de otåliga väntar nog snart en drös tv-trailers och filmklipp att släcka törsten med. Det verkar i alla fall som regissör David Ayer gjort en skitig, lite punkig version som samtidigt lyckats behålla färgen i dessa färgstarka skurkar. Frågan är nu bara om storyn och berättandet håller hela vägen.



Doctor Strange utlovar att utforska mystisism och magi mer än någon tidigare film i Marvel Cinematic Universe. Men som jag tidigare nämnt ser det mer ut som en kompetent hybrid av The Matrix och Inception snarare än en fullt ut magi-utformad upplevelse. Här har vi dock bara en trailer att gå på än så länge. Mer väntar runt hörnet då det inte heller är långt kvar till premiären i september.



Snart på DVD och Blu-ray släpps Batman v. Superman: Dawn of Justice och med den releasen också en slags Ultimate Edition-version av filmen. Denna version ska innehålla över en halvtimmes extra material. Och visst kan det möjligen fixa en del problem med filmens ofokuserade berättande, samtidigt som det kan komma att göra en redan uppsvullen film ännu otympligare.



För de som inte ser allt i superhjälteväg rekommenderar jag istället ett säkrare kort, nämligen Captain America: Civil War som också snart kommer ut för hemmabruk. De två filmerna har många likheter i upplägg, med skurkar som försöker få superhjältar att slåss mot varandra, med skillnaden att Civil War helt enkelt lyckas mycket bättre. Smidigare, tajtare och fram för allt: mer underhållande.


2016 års San Diego Comic Con går snart av stapeln och där väntar som vanligt en massa superhjältefilmgodis i form av trailers och avslöjanden. Mer om dessa i nästa koll!

Kommentarer